Houden en kweken van grasparkieten
De grasparkiet is onder de gehouden vogels zeer populair. Ze worden als gezelschapsdieren gehouden in huis of als gehouden dieren in een volière. Er is bovendien een grote groep van mensen die zich toelegt op de kweek van deze vogels. De populariteit is vooral te verklaren door het feit dat de grasparkiet een zeer sociale vogel is, geen al te hoge eisen stelt aan de verzorging, gemakkelijk handtam is te maken en bovendien in allerlei schitterende kleuren voorkomt.
Oorspronkelijk biotoop
In zijn oorspronkelijke biotoop blijkt de grasparkiet als soort, een echte overlever te zijn. Onder barre omstandigheden blijkt de populatie steeds weer het vermogen te hebben te overleven, weliswaar met veel verliezen, maar de overblijvende populatie is steeds weer in staat om de populatie te revitaliseren. Als we naar deze ‘struggle for life’ kijken mogen we rustig concluderen dat de gehouden parkieten maar ‘boffers’ zijn. Daarbij moet bij de gehouden grasparkieten natuurlijk wel in acht nemen dat ze op een correcte manier worden gehouden.
Gehouden grasparkieten
In de gehouden omstandigheden blijkt de grasparkiet een geliefde vogel en wel als gezelschapsdier met minimaal twee parkieten in een kooi in huis en ook als hobbydier voor bijvoorbeeld de hobbykweker. In deze special wordt op al deze aspecten nader ingegaan. Wie eenmaal met de grasparkiet heeft kennisgemaakt zal er snel veel sympathie voor krijgen. In de artikelen in deze special wordt nader ingegaan op de grasparkiet in zijn oorspronkelijke biotoop, de komst van de grasparkiet naar Europa, de huisvestingseisen en het kweken met deze vogelsoort.