Linus » Specials » Hobbykippen

Kippen als hobby

Kippen als hobby In de klassieke oudheid waren de kippen al populair, maar ook vandaag de dag hebben ze nog maar nauwelijks aan populariteit ingeboet. Het houden van hobbykippen kent vele aantrekkelijke kanten. U heeft de keuze uit tal van rassen in diverse maten. Er zijn rassen die maar nauwelijks 0,5 kg wegen tot reuzen waarvan de hanen een gewicht van 5,5 kg bereiken. En ongeacht welk ras alle kippen leggen eieren.
Bron: Ton EbbenBron: Ton Ebben

In iedere tuin wel plaats

In bijna iedere tuin is wel een geschikt plekje voor een toompje kippen te vinden. Om kippen verantwoord te houden heeft u een hok en een uitloop nodig. De grootte van het hok en de uitloop of ren is afhankelijk van het aantal gehouden dieren. Minimaal adviseer ik drie dieren, het liefst met een haan. Een haan heeft heel eigen gedragspatronen waar u van kunt genieten en bovendien zorgt hij voor bevruchte eieren. Dat is belangrijk als u uitziet naar een toompje jonge kuikens. Een haan bij enkele kippen kan natuurlijk wel betekenen dat buren dat minder aangenaam vinden omdat de haan nu eenmaal de gewoonte heeft bij het krieken van de dag te laten horen dat hij er is met zijn trots gekraai.

Bron: Ton EbbenBron: Ton Ebben
Hokken zijn als u handig bent best zelf te maken, maar voor enkele kippen zijn ook hokken te koop voor redelijke prijzen. Hoewel de graanprijzen de laatste jaren de neiging hebben steeds te stijgen, is het voer nog steeds heel goed betaalbaar. Op preventieve kosten zou ik niet te snel bezuinigen. De kippen kunt u voor een aantal ernstige ziekten behoeden door een eenvoudige vaccinatie. Bij een paar kippetjes zijn dat slechts geringe kosten. Ik zou de kippen zeker laten enten tegen pokken en Newcastle disease (NCD) of wel pseudo vogelpest.

Bron: Ton EbbenBron: Ton Ebben
Enige kennis van uw hobbykippen moet u echter wel hebben om deze dieren verantwoord te kunnen houden. Om alles uitsluitend in de praktijk te leren zal leiden tot tegenvallers, tegenslagen en teleurstellingen die u via enige basale kennis vooraf kunt vermijden. Dat is beter voor u en ook voor de kippen. Een goede verzorging en goede huisvesting voorkomt ziekten en enige kennis van ziekten maakt u alert voor verschijnselen die mogelijk wijzen op een ziekte en maken tijdig ingrijpen mogelijk. Een natuurlijk zijn preventieve maatregelen altijd beter dan ingrijpen bij een ziekte. Onderstaande artikelen bieden de beginnende hobbykiphouder voldoende houvast om op een verantwoorde wijze met deze geweldige hobby te beginnen. Maar laat u vooral niet weerhouden om veel meer kennis te vergaren en bijvoorbeeld ook om lid te worden van een vereniging die zich toelegt op het houden van deze dieren, bezoek tentoonstellingen en kom bijvoorbeeld daar tot een keuze van het ras dat u wenst te houden. Laat u daar ook voorlichten door ervaren fokkers van rassen. Er zal een hele nieuwe wereld voor u opengaan en misschien zal het nog een extra dimensie aan uw nieuwe hobby toevoegen!
Kippen en ziekten

Kippen en ziekten

Preventie is een toverwoord waarmee we veel ziekten die de kippen kunnen treffen buiten het hok houden. Maar aan preventie zitten ook grenzen, we kunnen niet alles voorkomen. Daarom is het ook van bel…
De kip als hobbydier

De kip als hobbydier

Kippen houden kan een fijne bezigheid zijn. Natuurlijk is het aangenaam om van uw eigen kippen dagelijks verse eieren te krijgen, maar ze verschaffen ook plezier. Een scharrelend groepje kippen is een…
Huisvesting van kippen

Huisvesting van kippen

Bij het houden van kippen staat een goede huisvesting centraal. Goede huisvesting is een heel belangrijk middel om de kippen gezond te houden. Ook dient het hok zo ingericht te zijn dat het is afgeste…
Verzorging van kippen

Verzorging van kippen

Alle huisdieren en hobbydieren zijn afhankelijk van de mens. Neemt u een dier dan dient u ook de verantwoordelijkheid voor dit dier te dragen. Of u nu een hond of kippen neemt, op het moment dat u dez…
Infectieuze Coryza of acute snot bij kippen

Infectieuze Coryza of acute snot bij kippen

Infectieuze Coryza of snot bij bij pluimvee kwam in het verleden vooral voor in die delen van de wereld met een warm klimaat, maar in gebieden met een gematigd klimaat kan de ziekte ook optreden. Sind…
Gepubliceerd door Linus op 14-03-2013, laatst gewijzigd op 16-12-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ton Ebben