Linus » Specials » Tuinvogels

Tuinvogels verrijken ieders tuin

Tuinvogels verrijken ieders tuin Steeds meer mensen waarderen het bezoek van vogels in hun tuinen. Dat in Nederland maar liefst meer dan 50.000 mensen deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling die door Vogelbescherming wordt georganiseerd, bewijst wel dat tuinvogels populair zijn bij heel veel mensen. Die groep van mensen blijft overigens groeien. In zeer veel tuinen zien we dat mensen nestkasten ophangen en tijdens de winters de vogels voeren. Maar ook het vogelvriendelijk inrichten van de tuin begint populair te worden. Mensen beleven plezier aan de vogels en naarmate men meer van de vogels weet wordt dat plezier alleen maar groter.

Herkennen

Als je eenmaal een vogel herkend is het ook belangrijk naar de zang of de roep van de betreffende vogel te luisteren. Vogels worden vaker gehoord dan gezien. Herken je eenmaal de zang of roep van de vogels dan weet je wie er op bezoek is en weet je bovendien dan ook nog iets van het gedrag dan is de gast veelal ook snel in het vizier te krijgen.

Gedrag

Het gedrag van vogels is een goed hulpmiddel bij het herkennen van vogels. Zo zoekt bijvoorbeeld de heggemus zijn voer altijd op de grond of laag in de struiken en veelal alleen of met twee vogels bij elkaar. Dit is helemaal anders dan huismussen die vaak luidruchtig met een groep bij elkaar optrekken. Veel mensen hebben moeite om in eerste instantie de heggemus van de huismus te onderscheiden, maar naast verschillen in het verenkleed biedt het gedrag dan houvast.

Bijzonderheden

Herken je eenmaal vogels dan is het interessant bijzonderheden van de betreffende vogels te weten. Daarbij kun je denken aan territoriumgedrag en nestgelegenheden, maar ook aan andere zaken zoals hoe bijvoorbeeld de Turkse tortel de vorige eeuw pas Nederland wist te bereiken en nu in bij geen enkele tuin meer ontbreekt. Niet echt noodzakelijk, maar wel heel handig, zijn een eenvoudige vogelgids en een verrekijker. Kijkers zijn te koop in alle prijsklassen variërend van vele honderden euro’s tot rond de 20 euro. Het vogelgidsje is zeker voor wie maar nauwelijks vogels bij naam kent een heel praktisch hulpmiddel om vogels bij naam te leren kennen.

In deze special leer je de tuinvogels beter kennen en hopelijk wekt dat de interesse om de vogelgasten in je tuin echt te gaan bekijken. Je zult er zeker heel veel plezier aan beleven!
De kauw, een intelligente vogel

De kauw, een intelligente vogel

Het kauwtje is de kleinste kraaiachtige die we in Nederland kennen. De kauwen hebben een zeer groot verspreidingsgebied. Zoals alle kraaiachtigen zijn kauwtjes zeer intelligente dieren. Ze kennen een…
Turkse tortel, een interessante vogel

Turkse tortel, een interessante vogel

De Turkse Tortel is een vogel die iedereen wel kent. Via een ware zegetocht in de tweede helft van de vorige eeuw wist deze vogel grote delen van Europa te bevolken. In 1900 kwam deze soort alleen maa…
De groenling, een tuinvogel voor iedereen

De groenling, een tuinvogel voor iedereen

De groenling behoort tot de familie der vinkachtigen. Het is een zeer algemeen voorkomende vogel. Hij is vaak te vinden in parklandschappen met dichte bosjes of boomgroepen, maar ook in parkjes, duine…
De houtduif, een zwaargewicht onder de tuinvogels

De houtduif, een zwaargewicht onder de tuinvogels

De houtduif (Columba palumbus) is in Nederland de meest voorkomende soort van de in het wild broedende duiven. Hij is tevens de meest algemeen verspreide Europese duif. In Nederland is de houtduif hoo…
Merel Nederlands talrijkste broedvogel

Merel Nederlands talrijkste broedvogel

Verreweg de meeste mensen kennen de merel (Turdus merula) omdat deze vogel in bijna alle tuinen voorkomt en natuurlijk ook door zijn gezang. Gedurende het gehele jaar verblijven er merels in ons land.…
Staartmezen, innemende vogeltjes

Staartmezen, innemende vogeltjes

Door zijn zeer lange staart is de staartmees (Aegithalos caudatus) een overduidelijk te herkennen vogel. Het is de enige Nederlandse vogel waarvan de staart langer is dan de rest van het lichaam. Dit…
De pimpelmees, een blauwe flits in uw tuin

De pimpelmees, een blauwe flits in uw tuin

De pimpelmees, Parus caeruleus, kunnen we gedurende alle jaargetijden in onze tuinen aantreffen. Het is een zeer helder gekleurde vogel met een prachtige kobaltblauw gekleurde kruin. Vogels zien die k…
Koolmezen in iedere tuin

Koolmezen in iedere tuin

De koolmees (Parus major) is de meest talrijke en bovendien ook de grootste mees die hier voorkomt, zijn lengte bedraagt ongeveer 14 cm. De Nederlandse naam dankt hij aan zijn ‘steenkoolzwarte pet’. Z…
Huismussen, de straatjongens onder de vogels

Huismussen, de straatjongens onder de vogels

De huismus (Passer domesticus) is sterk geboden aan de mens. Hij komt redelijk talrijk voor, maar toch heeft de huismus de laatste 20 jaar een sterke achteruitgang laten zien. Reden voor Vogelbescherm…
De heggemus, onopvallend maar interessant

De heggemus, onopvallend maar interessant

Veel mensen zullen de heggemus (Prunella modularis) al snel aanzien voor de huismus. Op de voertafel tussen huismussen zal dit vogeltje lang niet iedereen opvallen, maar toch zijn er zeker duidelijke…
De roodborst, een pareltje tussen de tuinvogels

De roodborst, een pareltje tussen de tuinvogels

De roodborst wordt meestal aangeduid als roodborstje. Dat het verkleinwoordje wordt gebruikt komt waarschijnlijk door de geringe grootte, de lengte van dit vogeltje bedraagt niet meer dan 14 cm en som…
De vink, een oer-Hollandse vogel

De vink, een oer-Hollandse vogel

De vink is een zeer algemene broedvogel in Nederland. Deze vogel broedt in diverse terreintypen. Vooral in de winter is de vink een algemene verschijning in onze tuinen. Bij de voertafel moet u niet a…
De matkopmees en glanskopmees

De matkopmees en glanskopmees

De matkop en de glanskop zijn mezensoorten die maar nauwelijks van elkaar verschillen. Het zijn zogenaamde tweelingsoorten die bij meerdere soorten worden aangetroffen. Eerst aan het einde van de 19e…
Gepubliceerd door Linus op 03-01-2014, laatst gewijzigd op 12-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ton Ebben